Välkommen!

Denna sida är tänkt som en inspirations- och informationskälla för er som gillar ekologiskt, vill laga mat till era barn själva och undvika onödiga tillsatser.

Använd rubrikerna ovan och till vänster för att navigera på sidan.

Denna sida hette tidigare alternativbarnmat.se. Jag uppdaterar sällan denna blogg numera då det finns så många andra bra sidor om ämnet nuförtiden. Utforska gärna alla länkar!

Mer om hemsidan och dess uppkomst här.

Välling&grötpulver

Vad innehåller välling- & grötpulver? Vad är de unika ingredienserna som gör att att vi intalas att våra barn måste födas upp på detta magiska pulver?

Här är ett exempel på innehållsförteckningen på en vanlig välling som marknadsförs med orden "när bara det bästa är bra nog".

Vatten: finns gratis i kranen.

Skummjölk: mjölk som grädden avskilts från, innehåller mjölkens näringsämnen utom fett och fettlösliga vitaminer. En del tyder på att skummjölk och torrmjölk har inflammatoriska och sjukdomsframkallande egenskaper. Skummjölk är ett av de livsmedel som innehåller bland de högsta nivåerna AGE och ALE (inflammationsdrivande proteiner associerade till mängder med kroniska sjukdomar) av alla livsmedel. Läs mer om detta här.

Maltodextrin och majsstärkelse: billigt förtjockningsmedel som ger konsistens och utfyllnad. Består av snabba kolhydrater som ger en skön sockerkick men innehåller i princip ingen näring (dvs vitaminer, mineraler och antioxidanter)

Vegetabilisk olja: ospecificerat fett men oftast oljor av låg kvalitet med dålig omega 3/6-kvot då dessa är billigast. Ofta palmolja.

Majsmjöl: snabba kolhydrater utan något direkt näringsvärde.

Rismjöl: samma som ovan samt ofta innehållande alldeles för höga halter arsenik. Läs mer här och här.

Vassleprotein: biprodukt av ost som liksom torrmjölk innehåller stora mängder AGE/ALE.

Mineralämnen (natrium, kalium, kalcium, järn, magnesium, zink, jod) och vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folacin, biotin och pantotensyra): syntetiskt tillverkade vitaminer och mineraler som är naturligt förekommande i egenlagad mat, tillsammans med antioxidanter och andra ämnen som behövs för att de ska komma till allra bäst till sin rätt.

Inget att stoltsera med tycker jag. Mängder med ungar har vuxit upp på vällingpulver med hälsan väl i behåll, men vill du laga eget - tro på att du är kompetent till det!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...