Välkommen!

Denna sida är tänkt som en inspirations- och informationskälla för er som gillar ekologiskt, vill laga mat till era barn själva och undvika onödiga tillsatser.

Använd rubrikerna ovan och till vänster för att navigera på sidan.

Denna sida hette tidigare alternativbarnmat.se. Jag uppdaterar sällan denna blogg numera då det finns så många andra bra sidor om ämnet nuförtiden. Utforska gärna alla länkar!

Mer om hemsidan och dess uppkomst här.

Om sidanJag har alltid varit intresserad av kost, näringslära och ekologisk mat, mest ur ett politiskt men även ett hälsoperspektiv. Med politiskt perspektiv menar jag att genom konsumentmakt påverka miljö, sociala förhållanden och djurhållning. Världens livsmedelsproduktion kontrolleras till allra största delen av stora transnationella företag med vinst i fokus och dålig hänsyn till människor, miljö och djur. Genom att välja till exempel ekologiskt, närodlat, rättvisemärkt eller rättvist handlat kan man som konsument påverka mycket. Jag hatar pekpinnar och lever inte på något vis ett exemplariskt liv varken ur miljö- eller hälsosynpunkt, men det stör mig när företag med makt som vill tjäna pengar drar nytta av oss konsumenter och lurar i oss massa strunt.

När det var dags för min första dotter att börja äta mat reagerade jag på hur BVC förutom lagad mat eller burkmat endast rekommenderade industritillverkad gröt och välling för att säkra näringsintaget och inte kunde svara på hur man gör egen näringsrik gröt till småttingar. Varför är det ett måste att ge industripulver?! Just fenomenet välling finns ju inte ens i andra länder. Hur kan syntetiskt tillsatta vitaminervara bättre än naturligt förekommande? Jag reagerade också på hur man fullständigt bombarderades med barnmatsreklam och smakprov från de två största barnmatstillverkarna. När jag dessutom började titta närmare på ingredienserna i de vanliga vällingarna och läste palmolja,vetestärkelse och maltodextrin, bestämde jag mig för att leta alternativ. Det var dock inte så lätt – jag hade ingen koll på vad bebisar kan äta, (hade inte så mycket koll på bebisar överhuvudtaget) och det var svårt att hitta information. Jag sökte på nätet, läste lite i böcker, räknade påvitaminer och mineraler och provade mig fram tillsammans med dottern.

När jag nu hade gjort det tänkte jag att jag lika gärna kan sammanställa den information jag hittat för att tipsa och inspirera andra föräldrar och det resulterade i den här sidan. Jag vill betona att hemsidan endast är tänkt som en inspirationskälla, jag är ingen dietist och har inte heller särskilt mycket erfarenhet av barn utom mina egna. Det är helt enkelt bara en sida om hur jag tänker och hur vi har gjort. Jag sållar mig inte till någon särskild typ av kostlära, blir snarare helt tokig på alla olika bud som finns om hur vi bör äta på mest hälsosamma sätt. Jag försöker följa sunt förnuft vilket för mig innebär att i möjligaste mån äta:

naturliga råvaror
ekologiskt
mycket råkost
mat med naturlig fetthalt

och undvika:

halvfabrikat
processad mat
lightprodukter
tillsatser
socker

Dessutom är mitt mål med det mesta att det ska vara enkelt. Komplicerad eller överdådig matlagning är det väl ingen småbarnsförälder som har tid med.

Denna sida hette tidigare alternativbarnmat.se. Jag uppdaterar inte längre sidan då det finns så många andra bra sidor om ämnet nuförtiden. Utforska gärna alla länkar!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...