Välkommen!

Denna sida är tänkt som en inspirations- och informationskälla för er som gillar ekologiskt, vill laga mat till era barn själva och undvika onödiga tillsatser.

Använd rubrikerna ovan och till vänster för att navigera på sidan.

Denna sida hette tidigare alternativbarnmat.se. Jag uppdaterar sällan denna blogg numera då det finns så många andra bra sidor om ämnet nuförtiden. Utforska gärna alla länkar!

Mer om hemsidan och dess uppkomst här.

Vitaminer&mineraler

VITAMINER

Det finns 13 kända för människan nödvändiga vitaminer, varav 4 är fettlösliga (A, D, E, K) och resten vattenlösliga. Om barnet äter en varierad kost får det i sig tillräckligt av alla vitaminer utom eventuellt D-vitamin, vilket är orsaken till att BVC delar ut AD-droppar. A-vitaminet behövs egentligen inte som tillskott men har funnits kvar i dropparna av tradition eftersom det fanns naturligt i fiskleverolja som man gav till barn tidigare innan man började med syntetiska droppar. Detta är nu dock dock borttaget då man sett att för mycket A-vitamin kan vara skadligt och AD-droppar har ersatts av D-droppar.























D-VITAMIN

D-vitamin har fått allt mer uppmärksamhet på sista tiden, då man i forskning funnit tecken till att brist på D-vitamin kan vara vanligare än man tidigare trott. Man har också sett samband mellan D-vitaminbrist och många fler sjukdomar än bara benskörhet eller den i Sverige nu mycket ovanliga bristsjukdomen rakit. Detta gäller bland annat ett flertal cancersjukdomar, diabetes, övervikt, hjärt-kärlsjukdomar, infektioner, autism och depression.

D-vitamin bildas i huden när den exponeras för solljus och vi får också i oss en del via kosten, dock förhållandevis små mängder (ca 2.5-4 mikrogram). Fet fisk, tex lax och makrill, är de största D-vitaminkällorna i kosten men man behöver äta ordentligt mycket för att få i sig tillräckligt. På grund av bristen på solljus, särskilt under vinterhalvåret, har vi svenskar och andra nordbor svårt att få i oss tillräckligt med D-vitamin. För tillräcklig D-vitaminnivå behöver en ljushyad person ca 15 minuter med händer och ansikte i solen dagligen, mitt på dagen. (Ger ca 10 000 IE D-vitamin.) Detta gäller dock under sommarhalvåret (juni-augusti), resten av året är solen mycket svagare. Mörkhyade behöver ca 5-10 gånger mer solljus för att bilda samma mängd D-vitamin. Man behöver dock inte få i sig tillräckligt varje dag, eftersom vitamin D lagras i kroppen kan man kompensera andra dagar.

D-droppar rekommenderas i Sverige till barn upp till 2 år (men man ifrågasätter nu om inte tillskott egentligen behövs under hela uppväxttiden).
Hur mycket D-vitamin man behöver är omtvistat, många anser att livsmedelsverkets rekommendationer är för låga.

Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin enligt livsmedelsverket:

Barn < 2 år: 400 IE = 10 mikrogram = 5 droppar D-droppar (innehåller 80 IE/droppe)
Barn > 2 år och vuxna: 300 IE = 7.5 mikrogram
Ammande och gravida: 400 IE

Många experter inom området rekommenderar dock betydligt högre doser under den solfattiga tiden av året, ca 2000-4000 IE dagligen för vuxna och 1000 IE/dagligen för barn under 10 år.
Det finns en uppsjö av olika D-vitamintillskott och tycker man det är svårt att hitta rätt i djungeln kan man helt enkelt använda Apotekets vanliga D-droppar. Det blir dock en något svårhanterlig dos för vuxna (25-50 droppar) om man vill dosera enligt ovan.

I USA och Kanada rekommenderas sedan en tid tillbaka 15 mikrogram dagligen och det diskuteras i Sverige om rekommendationerna ska höjas.

Mer läsning:
Läkartidningen: D-vitaminbrist kanske vanligare än vi trott
NG-gruppen
Doktor Cecilia
Kostdoktorn
VitaminDcouncil


MINERALER

Kroppen behöver flera olika mineraler för att fungera optimalt; kalcium, kalium, magnesium, järn, zink, jod, selen, koppar, mangan, flour, krom, natrium och fosfor. De flesta får man lätt i sig tillräckligt via kosten utan problem, men vissa är det bra att ha extra koll på.

Detta gäller framför allt järn som snabbt växande spädbarn behöver mycket av och kan ha svårt att få i sig tillräckligt av. Järn behövs för blodbildning, syretransport och ämnesomsättning. Bröstmjölk innehåller relativt låga mängder järn men har mycket hög biotillgänglighet vilket innebär att barnet tillgodogör sig det i hög grad. Amning ger därför helt tillräckligt järnintag. Kött innehåller hemjärn vilket också tas upp och används av kroppen i hög grad. Icke-hemjärn som finns i icke-animaliska produkter är svårare att tillgodogöra sig. Fullkorn, te, kakao och kaffe hämmar upptaget av järn medan C-vitamin ökar det. Modersmjölksersättningar och vällingar är syntetiskt berikade med järn.


Järnrika vegetabiliermg/100g
Vetekli18.6
Gröna linser11.1
Vetegroddar8.9
Havreflingor/mjöl6.3
Hirsgryn/mjöl4.8
Bovetegryn/mjöl3.8
Jordärtskocka3.4
Kokosmjölk3.3
Svartrot3.3
Ärtor2.0
Torkade plommon2.0
Svarta vinbär1.2
Broccoli1.1
Hallon1.1
Alfalfagroddar1.0

Källafineli.fi

Kalcium behövs också i stor mängd, framför allt för att bygga upp skelettet men även som komponent i många biokemiska processer i kroppen. Kalcium finns i mjölk och andra mejeriprodukter samt gröna bladgrönsaker. Även kalcium är tillsatt i ersättningar och välling, liksom oftast jod.

RDI - Rekommenderat dagligt intag

Vitaminer<6 mån6 mån-1 år
Vit A, mikrog.400400
Vit B6, mg.0.30.5
Vit B12, mikrog.0.30.6
Vit C, mg.3035
Vit D, mikrog.1010
Vit E, mg.34
Tiamin, mg.0.30,4
Riboflavin, mg.0.40.5
Niacin, mg.56
Folat, mikrog.3535


Mineraler<6 mån6 mån-1 år
Kalcium, mg.360540
Fosfor, mg.280420
Järn, mg.58
Magnesium, mg.5080
Kalium, g.0.80.8
Zink, mg.25
Selen, mikrog.1015
Jod, mikrog. 4050
Källa: barntotal.se

ANTIOXIDANTER

Antioxidanter är ämnen som motverkar oxidering, dvs syrets påverkan och nedbrytning, av olika ämnen och minskar bildningen av skadliga fria radikaler som ökar inflammation och är cancerogena. Ett exempel på oxidation är när äpplet blir brunt när man skalat det och ett exempel på antioxidation är att detta hindras om man häller på citronsaft. Antioxidanter bildas i kroppen av sig självt men kan också tillföras via kosten. Det finns massor av antioxidativa ämnen, och förmodligen känner vi bara till en del av dem. De mest välkända är c-vitamin, e-vitamin och karotenoider. Antioxidanter finns framför allt i frukt och grönt, vilket bör ätas i färskt och oprocessat tillstånd då antioxidanterna förstörs vid upphettning och tillagning. Det finns inga bevis för att antioxidanter i form av kosttillskott har positiv inverkan på hälsan, däremot finns det studier som visar på att det snarare kan vara skadligt. Särskilt antioxidantrika livsmedel är till exempel äpple, chili, grönt te, citrusfrukter, gurkmeja, broccoli och rabarber.

NATURLIGT VS SYNTETISKT

Huruvida syntetiskt framställa eller naturligt förekommande vitaminer och mineraler är likvärdiga är omtvistat. Vitamintillskott-förespråkarna menar att kemiskt framställda vitaminer ser exakt likadana ut kemiskt som naturliga och att det därmed inte kan vara någon skillnad i effekt. Andra påpekar dock att vitaminer och mineralers upptag och verkan inte bara beror på molekylutseende utan även samverkan med varandra och andra ämnen som också finns i livsmedlen. Effekten beror alltså på massor av olika komponenter som är omöjliga att förutspå och framställa kemiskt. För ett tag sedan kom också en dansk studie av antioxidanter som visar att tillskott med vitamin A, E och betakaroten rent av ökar risken att dö i hjärt/kärl-sjukdom och cancer.


En annan aspekt är miljöeffekterna. 'Produktionen är dyr, komplex och kräver mycket speciella råvaror. Själva den kemiska process då vitaminerna syntetiseras kan verka snabb, men att hantera alla lösningsmedel och det avfall som uppstår är mycket besvärligt. Miljöeffekterna är så stora att merparten av verksamheten håller på att flytta till Kina och Indien där miljökraven är lägre.'
Utdrag ur Äkta Vara
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...