Välkommen!

Denna sida är tänkt som en inspirations- och informationskälla för er som gillar ekologiskt, vill laga mat till era barn själva och undvika onödiga tillsatser.

Använd rubrikerna ovan och till vänster för att navigera på sidan.

Denna sida hette tidigare alternativbarnmat.se. Jag uppdaterar sällan denna blogg numera då det finns så många andra bra sidor om ämnet nuförtiden. Utforska gärna alla länkar!

Mer om hemsidan och dess uppkomst här.

Storkok - allmänt

Storkoksrecepten har vi börjat med till våra barn ca en månad efter vi börjat med smakportioner, dvs dryga 6-7månadersåldern. Dock med viss anpassning efter åldern, i början slätmixat, med tiden grövre konsistens. I början inte så mycket kryddor, mer efterhand. Låt barnet styra intaget - stressa inte!


• Använd inte varmvatten från kranen, det kan innehålla koppar från rören.
• Använd gärna gjutjärnsgryta, då tillförs järn till maten.
• Undvik teflongrytor och plastredskap. Mycket plast innehåller PAA, ftalater och PCV som vid upphettning frigör gifter som kan verka hormonstörande, fortplantningsstörande eller ha neurotoxiska effekter.
• Kyl ner maten så snabbt som möjligt efter tillagningen för att undvika bakterietillväxt, ställ grytan i kallt vatten i diskhon.
• Tina helst i rumstemperatur (ta upp dagens lunch/middag på morgonen) och värm på spisen eller blanda med lite varmt kokt vatten.
• Undvik att övervärma maten.

Lägg till en klick (ca 1-2 tsk) osaltat smör, rapsolja och/eller ekologiskt kallpressat kokosfett på den färdiga portionen. Man kan också blanda i lite vispgrädde för att göra konsistensen lite krämigare. Bebisar som är tveksamma till mat gillar det ofta bättre när det är mixat till riktigt slät konsistens och blandat med lite vispgrädde. Införskaffa en riktigt bra stavmixer! 
Fett läggs med fördel till i maten vid servering och inte vid tillagningen då fet mat har sämre hållbarhet i frysen.

Ett intressant alternativ till puréer är plockmat, så kallad baby led weaning (BLW), läs mer om detta exempelvis här. Då jag själv inte provat skriver jag inte om det.

Använd bpa-fria plastburkar eller tomma barnmatsburkar i glas (täck med plast istället för plåtlock annars kan de spricka pga vätskans utvidgning) vid infrysning.


2 kommentarer:

 1. Kan tipsa om att det inte är farligt att micra maten.
  Större och nyare studier visar på att microns snabba uppvärmning snarare sparar på mineraler och vitaminer.
  Dock ska man ju alltid vara noggrann med att inte övervärma.

  SvaraRadera
 2. Kan starkt rekommendera Montebello ekologiska pasta som passar bra för mat till småbarn.
  http://ekologistik.se/sortiment/produkt/44/alfabeto-grano-duro

  Den är helt ekologiskt och tillverkas av ett italienskt kooperativ som har en egen pastafabrik.

  Säljs bland annat på Urban Deli i Stockholm och på en rad andra ställen i Sverige

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...