Välkommen!

Denna sida är tänkt som en inspirations- och informationskälla för er som gillar ekologiskt, vill laga mat till era barn själva och undvika onödiga tillsatser.

Använd rubrikerna ovan och till vänster för att navigera på sidan.

Denna sida hette tidigare alternativbarnmat.se. Jag uppdaterar sällan denna blogg numera då det finns så många andra bra sidor om ämnet nuförtiden. Utforska gärna alla länkar!

Mer om hemsidan och dess uppkomst här.

Gröt & välling - allmänt

Både föräldrar och bebisar brukar gilla gröt och välling, bebisarna för att det är lent och gott och föräldrarna för att det är enkelt och smidigt. Det finns dock inget som säger att gröt och välling måste vara ett stort inslag i små barns kost, snarare är det så att annan mat är mer näringsrik. Personligen har vi försökt begränsa gröt- och vällingintaget till en-två gånger dagligen. Ett enkelt kvällsmål kan istället till exempel vara ett kokt ägg mosat med lite smör, någon kokt mosad grönsak med lite grädde eller frukt/bärmos med vetegroddar och kokosolja. Se fler tips på mellanmål här.


Som första introduktion till spannmål är Skrädmjölsgröt bra, se recept här. Skrädmjöl är blötlagd, rostad och mald havre och passar bra som första gröt då havre innehåller små mängder gluten, relativt mycket järn, och genom blötläggningen innan rostning [sk dextrinering], tas mineralerna lättare upp av kroppen. Skrädmjöl hittar man i hälsokostbutiker och i vissa vanliga livsmedelsbutiker.

Senare har vi övergått till en grötmix med olika sädesslag, se recept här. I början passar mjölerna bäst, senare kan man byta ut mot hela gryn, i samband med att barnet börjar få annan mat med lite mer konsistens.

C-vitamin ökar järnupptaget och det är därför bra att servera gröt med bär- eller fruktmos. Aprikoser är särskilt bra då de dessutom är järnrika i sig själva. Vi brukar koka upp torkade aprikoser i lite vatten och frysa in i iskuber. När de fryst kan man ta ut dem ur iskubslådan och lägga i plastpåsar. Osötat äppelmos passar också bra till gröten.

Ett annat sätt att öka järnhalten är att koka gröten i järngryta. Det finns små gjutjärnsgrytor som kallas smörsmältare som passar perfekt att göra barngröt i.

Med första barnet kunde jag inte helamma och började med mat tidigt för att komma ifrån ersättningen. För att höja järnhalten lite extra använde vi då oss av tunnpaltbröd som vi smulade i gröten.

Man bör också alltid lägga till någon form av fett, till exempel kokosolja, osaltat smör eller kallpressad rapsolja, vilka har en bra balans av fettsyror. När man har introducerat komjölk kan man lägga till lite vispgrädde eller fullfettsmjölk.

Snabbsvalning för akuthungriga bebisar

Det bästa är att låta gröten stå och svälla några minuter efter tillagning men har man bråttom (vilket man ju tyvärr tenderar att ha med hungriga & griniga ungar) kan man använda frysta frukt- eller bärmosiskuber till att snabbt svalna gröten till rätt temperatur. Ett annat sätt är att ta lite gröt i taget och sprida ut på en stor tallrik, då svalnar det snabbt, eller hälla på lite kall grädde eller mjölk.


3 kommentarer:

 1. Hej, försökte hitta info om det är ok att stoppa i kruskakli i barngröt, finns det nån här som vet?

  SvaraRadera
 2. du ska nog undvika fibrer till barnen, deras magar ar inte riktigt utvecklade annu,,

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för en bra blogg! Appropå välling så har vi aldrig gett det till sonen här hemma. Idag är jag så glad för det!! Ingen matvägrare utan äter med god aptit. Ingen drickbar snabbmat utan här äter vi riktig mat och tuggar den. Måltiden får ta lite tid så vi njuter i lugn och ro.
  Välling tror man är den stora boven till den markanta ökningen av glutenallergier. Varför är det bara i Sverige som glutenallergier ökar och inte exempelvis i Norge? I Norge ger man inte barn välling.. Och inte på många andra ställen heller i världen. Hade turen att sitta bredvid en forskare på ett bröllop som berättade om sin forskning kring glutenallergier, välling och barn..
  I välling finns tillsatsen Maltdextrin - en supersnabb Kolhydrat som ger en kick! Samma tillsats finns i sportdrycken Gainomax Recovery....
  Läs vidare om detta på lifezone.se

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...