GRYNER TILL GRÖT & VÄLLING
• Quinoaflingor: Särskilt proteinrikt, innehåller också mycket vitaminer och mineraler. Naturligt glutenfritt.
• Dinkelmannagryn/dinkelflingor: Rikt på mineraler, vitaminer och fibrer. Innehåller gluten.
• Skrädmjöl/havremust/havregryn: Rikt på proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. Låg glutenhalt.
• Bovetemjöl: B-vitaminrikt och innehåller antioxidanter. Naturligt glutenfritt.
• Nyponskalsmjöl: Innehåller massor med c-vitamin och antioxidanter. Bör introduceras försiktigt med tanke på allergirisk.
Blanda lika delar (eller vad som finns hemma/vad ditt barn gillar) i en stor burk.
En blandning av lika delar av sädesslagen ovan innehåller per 100 g ca:
66.7 mg kolhydrater
10.7 mg protein
3.8 mg fett
5.4 mg kostfiber
3.4 mg järn
I industrivälling/gröt är järnhalten ca 6-8 mg per 100 g.
GRÖT
2 dl vatten
3 msk grynblandning
ev 1 tsk nyponskalsmjöl
ev lite torkade aprikoser klippta i bitar
ev lite citronsaft
1/2 msk kokosolja, kallpressad rapsolja eller osaltat smör
Blötlägg gärna ett par timmar. Koka upp under omrörning och låt sjuda ett par minuter. Låt svälla och svalna ett par minuter. Blanda med fett enl ovan. Servera med frukt- eller bärmos och ev lite citronsaft, vispgrädde eller fullfettsmjölk.
VÄLLING
2 dl vatten
1,5 msk grynblandning (utan flingor, de fastnar i napphålet)
ev 1 tsk nyponskalsmjöl
ev lite citronsaft
1/2 msk kokosolja, kallpressad rapsolja eller osaltat smör
Blötlägg gärna ett par timmar. Koka upp under omrörning och låt sjuda ett par minuter. Låt svälla och svalna ett par minuter. Blanda med fett enl ovan och ev lite citronsaft, vispgrädde eller fullfettsmjölk.
Äntligen har jag hittat igen dig. Jag besökte din sida ofta med min äldsta son och nu med en liten som snart ska börja äta riktigt mat har jag letat ihjäl mig efter ditt grötrecept eftersom jag inte kom ihåg vilka ingredienser det var exakt. Nu lägger jag till dig i favoriter så byt inte adress igen =)
SvaraRaderaMen så glad jag blir! Å jag lovar att inte byta adress igen... : D
SvaraRaderajag bor pa nya zeeland och har inte hittat nypon har, men en finsk kille importerar havtornspulver. har inte hittat nan information om hur det ar for barnmagar. vet nan har?
SvaraRaderakan man blötlägga redan kvällen innan? Kan man spara gröten och äta den dagen efter? Tack för en bra sida!
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaSer att ni gillar Havtorn och förstått hur nyttigt det är.
Vill ni beställa mer är ni välkommna. Vänligen Fredrik
www.larssens.se
Kan man servera denna gröten som smakisar vid 4-5 månader tro du? En underbar sida förövrigt!! :)
SvaraRaderaSka man mixa detta själv, eller köper man det malet? Med vänlig hälsning/ Linda
SvaraRadera