Läs gärna först Gröt & välling - allmänt.
Skrädmjöl är blötlagd, rostad och mald havre och passar bra som första gröt då havre innehåller små mängder gluten, och genom blötläggningen innan rostning [sk dextrinering], sägs mineralerna lättare tas upp av kroppen. Skrädmjöl hittar man i hälsokostbutiker i vissa vanliga livsmedelsbutiker. Det finns även att köpa i Ekologiska Barnmatsbutikens webshop.
GRÖT
2 msk skrädmjöl
1 1/2 - 2 dl vatten
1/2 tsk kokosolja, osaltat smör och/eller kallpressad rapsolja
ev lite pressad citron
Blanda mjölet i vattnet och låt gärna stå i 2-3 timmar eller över natten. Koka upp under omrörning och sjud 5-10 minuter. Låt svalna och svälla åtminstone några minuter, gärna en halvtimme. Bland i fett enligt ovan, ev lite pressad citron och servera med bär- eller fruktmos och ev lite grädde eller mjölk.
VÄLLING
2 tsk skrädmjöl
2 dl vatten
1 tsk kokosolja, osaltat smör eller kallpressad rapsolja
ev lite citronsaft
Hej! Tack för en jätteinspirerande sida!! :) jag har precis börjat med gröt som smakis till min lilla 4 mån dotter. Undrar om det går bra att halvera receptet på gröten då hon än så länge inte äter den mängden.
SvaraRaderaEller blir det galet då? Vad annat är skrädmjöl är bra första gröt? Hirsflingor? Samma mängd som skrädmjölet?
Många frågor. :)