Välkommen!

Denna sida är tänkt som en inspirations- och informationskälla för er som gillar ekologiskt, vill laga mat till era barn själva och undvika onödiga tillsatser.

Använd rubrikerna ovan och till vänster för att navigera på sidan.

Denna sida hette tidigare alternativbarnmat.se. Jag uppdaterar sällan denna blogg numera då det finns så många andra bra sidor om ämnet nuförtiden. Utforska gärna alla länkar!

Mer om hemsidan och dess uppkomst här.

Grönt & gott

Bästa råkosten odlar du själv i köksfönstret och på diskbänken - året runt! Billigt, ekologiskt, så närodlat det kan bli och fullt med nyttigheter. Och gott! Mina barn är också bra mycket mer benägna att äta gröna blad om de själva varit med och stoppat fröerna i jorden, sett dem gro och längtat efter att få plocka dem.

Ärtskott och solrosskott

Skölj en handfull gröna eller gula torkade ärtor (alltså sådana helt vanliga som används till ärtsoppa) alternativt solrosfrön med skal och lägg i blöt över natten. Häll av vattnet och stoppa ner dem i ett par cm jord på en bricka. Håll fuktigt, vattna försiktigt dagligen. Hjälp ev till att hålla fukten med lite plastfolie över brickan tills skotten börjar komma upp. Låt dem växa ett par centimeter och börja skörda!

















Groddar

Häll upp två nävar groddar eller bönor (till exempel alfalfagroddar, quinoa, linser, mungbönor) i en burk och fyll på vatten. Sätt på en bit nylonstrumpa eller gasväv med gummiband och låt stå i blöt över natten. Häll av vattnet och skölj två gånger dagligen, förvara burken upp och ner till exempel i diskstället. Ställ burken i solljus någon dag när de är färdiggroddade och förvara sen i kylen.

Smörgåskrasse

Lägg hushållspapper på ett fat och fukta. Strö ut krassefrön på pappret, se till att hålla fuktigt (hjälp eventuellt till med lite plastfolie på fatet) och invänta skörd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...