Ärtskott och solrosskott
Skölj en handfull gröna eller gula torkade ärtor (alltså sådana helt vanliga som används till ärtsoppa) alternativt solrosfrön med skal och lägg i blöt över natten. Häll av vattnet och stoppa ner dem i ett par cm jord på en bricka. Håll fuktigt, vattna försiktigt dagligen. Hjälp ev till att hålla fukten med lite plastfolie över brickan tills skotten börjar komma upp. Låt dem växa ett par centimeter och börja skörda!
Groddar
Häll upp två nävar groddar eller bönor (till exempel alfalfagroddar, quinoa, linser, mungbönor) i en burk och fyll på vatten. Sätt på en bit nylonstrumpa eller gasväv med gummiband och låt stå i blöt över natten. Häll av vattnet och skölj två gånger dagligen, förvara burken upp och ner till exempel i diskstället. Ställ burken i solljus någon dag när de är färdiggroddade och förvara sen i kylen.
Smörgåskrasse
Lägg hushållspapper på ett fat och fukta. Strö ut krassefrön på pappret, se till att hålla fuktigt (hjälp eventuellt till med lite plastfolie på fatet) och invänta skörd!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar