Förutom att antioxidanter till stor del förstörs vid upphettning och processning av mat talar mycket också för att upphettning av mat ökar mängden dysfunktionella proteiner, sk AGE/ALE, vilka i kroppen är starkt inflammationsdrivande och har visats ha samband med ett flertal kroniska sjukdomar. Ju starkare upphettning, desto mer AGE/ALE. Det bästa är att äta mat i så ursprungligt skick som möjligt, därefter kommer ångkokning, sedan kokning och det sämsta är att steka. Ju mer hårdstekt desto mer AGE/ALE. De dysfunktionella proteinerna finns också i stor mängd i många livsmedelsprodukter. Mjölkpulver är ett exempel, vilket finns i stora mängder i barnmat, snabbmat och glass till exempel. Även knäckebröd, cola-drycker och rostat bröd innehåller särskilt mycket AGE/ALE. Sjukdomstillstånd associerade med dessa proteiner är till exempel allergi, autoimmuna sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och neurologiska sjukdomar. Läs mer här, här eller här och se en föreläsning här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar