Förutom omega 3 är det viktigaste att se till är att barnet får i sig protein, B-vitaminer (särskilt vitamin B 12), kalcium och järn. B-vitaminer och kalcium finns rikligt i mjölkprodukter framför allt ost. För info om järn – se avsnittet om mineraler. Fullvärdigt animaliskt protein finns i mjölkprodukter och essentiella aminosyror (dvs byggstenar till protein) finns i mängder med baljväxter som bönor, linser och ärtor. Även spannmålsprodukter och nötter innehåller mycket aminosyror. (Var dock försiktig med nötter och frön till spädbarn med tanke på allergirisk.)
Det finns 8 essentiella aminosyror som i animaliska produkter är sammansatta till hela protein i samma form som i våra kroppar. I vegetabiliska livsmedel ser proteinerna annorlunda ut men så länge man får i sig alla 8 aminosyrorna sätter kroppen själv ihop dem till rätt proteiner. För lista på proteinrika vegetabilier - se avsnittet om protein.
Bra vegetariska proteinkombinationer är till exempel:
• Bröd och baljväxt (till exempel ärtsoppa med bröd, jordnötssmör eller hummus på smörgås, falaffel i pitabröd)
• Potatis och ris och svamp (till exempel kokt potatis och svamprisotto)
• Linser och bröd el liknande (till exempel linsgryta med bröd eller couscous eller bulgur, linspaj)
Med en varierad laktovegetarisk kost är detta inte något problem men är man vegan måste man ha lite mer koll så att man verkligen får i sig tillräckligt av alla essentiella aminosyror. Som vegan är det tyvärr även svårt att få i sig tillräckligt med omega 3.
Lästips:
”Vegetarisk barnmat – laktovegetariska matsedelsförslag för barn under två år” Elsa Laurell 2002 Kan beställas för 45:- här
"Vegetarisk Barnmat - från bröst till bord" Kirsten Nilsted/Ulrika Lundsten