Välkommen!

Denna sida är tänkt som en inspirations- och informationskälla för er som gillar ekologiskt, vill laga mat till era barn själva och undvika onödiga tillsatser.

Använd rubrikerna ovan och till vänster för att navigera på sidan.

Denna sida hette tidigare alternativbarnmat.se. Jag uppdaterar sällan denna blogg numera då det finns så många andra bra sidor om ämnet nuförtiden. Utforska gärna alla länkar!

Mer om hemsidan och dess uppkomst här.

Vego

Att ge laktovegetarisk kost till småbarn fungerar bra ur de flesta aspekter. Ett problem är dock att strikt vegetarisk kost innehåller mycket lite långkedjiga omega 3-fetter. Dessa finns i mjölkprodukter från naturligt betande djur samt ägg (om man äter det) från höns som fått naturligt foder (gärna hela linfrön). Vissa anser att om man som vegetarian äter tillräckligt med livsmedel med låg omega6/omega3-kvot till exempel linfrön, linfröolja och rapsolja och undviker livsmedel med hög omega 6-halt så minskar man omega 6-fetternas konkurrerande effekt på kroppens egen produktion av långkedjiga omega 3-fetter så att man får tillräckligt. (För mer info om omega 3, 6 och deras kvot - se avsnittet om fetter.) Om man kan tänka sig det kan man ju också säkra intaget av långkedjiga omega 3-fetter genom att ge fet vildfångad fisk någon gång i veckan.

Förutom omega 3 är det viktigaste att se till är att barnet får i sig protein, B-vitaminer (särskilt vitamin B 12), kalcium och järn. B-vitaminer och kalcium finns rikligt i mjölkprodukter framför allt ost. För info om järn – se avsnittet om mineraler. Fullvärdigt animaliskt protein finns i mjölkprodukter och essentiella aminosyror (dvs byggstenar till protein) finns i mängder med baljväxter som bönor, linser och ärtor. Även spannmålsprodukter och nötter innehåller mycket aminosyror. (Var dock försiktig med nötter och frön till spädbarn med tanke på allergirisk.)

Det finns 8 essentiella aminosyror som i animaliska produkter är sammansatta till hela protein i samma form som i våra kroppar. I vegetabiliska livsmedel ser proteinerna annorlunda ut men så länge man får i sig alla 8 aminosyrorna sätter kroppen själv ihop dem till rätt proteiner. För lista på proteinrika vegetabilier - se avsnittet om protein.

Bra vegetariska proteinkombinationer är till exempel:
• Bröd och baljväxt (till exempel ärtsoppa med bröd, jordnötssmör eller hummus på smörgås, falaffel i pitabröd)
• Potatis och ris och svamp (till exempel kokt potatis och svamprisotto)
• Linser och bröd el liknande (till exempel linsgryta med bröd eller couscous eller bulgur, linspaj)

Med en varierad laktovegetarisk kost är detta inte något problem men är man vegan måste man ha lite mer koll så att man verkligen får i sig tillräckligt av alla essentiella aminosyror. Som vegan är det tyvärr även svårt att få i sig tillräckligt med omega 3.

Lästips:

”Vegetarisk barnmat – laktovegetariska matsedelsförslag för barn under två år” Elsa Laurell 2002 Kan beställas för 45:- här

"Vegetarisk Barnmat - från bröst till bord" Kirsten Nilsted/Ulrika Lundsten
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...