Välkommen!

Denna sida är tänkt som en inspirations- och informationskälla för er som gillar ekologiskt, vill laga mat till era barn själva och undvika onödiga tillsatser.

Använd rubrikerna ovan och till vänster för att navigera på sidan.

Denna sida hette tidigare alternativbarnmat.se. Jag uppdaterar sällan denna blogg numera då det finns så många andra bra sidor om ämnet nuförtiden. Utforska gärna alla länkar!

Mer om hemsidan och dess uppkomst här.

Upphettning och processning av mat

Förutom att antioxidanter till stor del förstörs vid upphettning och processning av mat talar mycket också för att upphettning av mat ökar mängden dysfunktionella proteiner, sk AGE/ALE, vilka i kroppen är starkt inflammationsdrivande och har visats ha samband med ett flertal kroniska sjukdomar. Ju starkare upphettning, desto mer AGE/ALE. Det bästa är att äta mat i så ursprungligt skick som möjligt, därefter kommer ångkokning, sedan kokning och det sämsta är att steka. Ju mer hårdstekt desto mer AGE/ALE. De dysfunktionella proteinerna finns också i stor mängd i många livsmedelsprodukter. Mjölkpulver är ett exempel, vilket finns i stora mängder i barnmat, snabbmat och glass till exempel. Även knäckebröd, cola-drycker och rostat bröd innehåller särskilt mycket AGE/ALE. Sjukdomstillstånd associerade med dessa proteiner är till exempel allergi, autoimmuna sjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och neurologiska sjukdomar. Läs mer härhär eller här och se en föreläsning här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...