100g smör
1 dl mjölk
2 ägg
6 urkärnade dadlar
2 dl dinkelsikt
1 dl fullkornsdinkel
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 mosade bananer
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra & bröa en form med vetegroddar eller ströbröd. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Vispa äggen länge (flera minuter) med elvisp. Mixa dadlarna till en smet. Blanda smörblandningen med äggen, dadlarna och de mosade bananerna. Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljsockret. Rör ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen 35-40 min. Det blir en ganska kompakt kaka jämfört med vanlig sockerkaka, men jättegod för att vara "sockerfri". (Den innehåller ju såklart socker från bananerna och dadlarna, men inget tillsatt socker i övrigt.) Om man vill göra den mer fluffig behövs socker, då kan man vispa äggen med ½-1 dl råsocker.
Fyllning
Vispad grädde med mosade jordgubbar/banan/aprikos
eller om man vill göra det enkelt för sig - barnmats-fruktpuré på burk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar