Välkommen!

Denna sida är tänkt som en inspirations- och informationskälla för er som gillar ekologiskt, vill laga mat till era barn själva och undvika onödiga tillsatser.

Använd rubrikerna ovan och till vänster för att navigera på sidan.

Denna sida hette tidigare alternativbarnmat.se. Jag uppdaterar sällan denna blogg numera då det finns så många andra bra sidor om ämnet nuförtiden. Utforska gärna alla länkar!

Mer om hemsidan och dess uppkomst här.

Eget örtsalt


När du har färska örter, purjolök eller andra grönsaker över - torka dem och passa på att göra ditt eget örtsalt!


Ingredienser: (nästan) precis vad du har och känner för. Till exempel:

purjolök, gul eller röd lök, salladslök, vitlök, gräslök
örtkryddor (basilika, oregano, rosmarin, dragon, salvia, körvel), persilja, dill, krasse,
libbsticka, citronmeliss
stjälkselleri, rotselleri, palsternacka, äpple, paprika, morot, tomat (pressa ur saften först)
citronskal, chili
+ havssalt förstås

Skölj och finhacka eller riv de färska ingredienserna (riva eller mixa i matberedare är enklast). Blanda ihop med lika mängd havssalt (eller mindre/mer beroende på hur salt smak du vill ha) och torka i ugnen i 50 grader med luckan lite öppen (för att det inte ska kokas i sin egen vätska utan torka) eller på någon form av torkbricka. Vi använder en hemmasnickrad träram med fastnitat myggnät (finns att köpa på byggvaruhus) som vi ställer mellan två stolar. Där får blandningen ligga tills det är helt torrt vilket tar ett par dagar, lite olika beroende på mängden. Rör om så ofta du kan. Tillsätt sedan ev ytterligare torra kryddor, mixa och förvara i burk med tillslutande lock. Man kan tillsätta saltet efter torkning också men det bästa är att blanda innan torkning, då suger saltet upp smakerna från kryddorna.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...